FÉG-Vestale

Az 1891. február 21-én megalakult Fegyver- és Gépgyár Rt. (FÉG)-ből folytonos munkaügyi jogutódlásokkal 1995. februárjában kezdte meg önálló tevékenységét a Fégtherm Partner Pest-Buda Kft. Társaságunk részben hagyományai és személyi összetétele folytán, részben önként vállalt kötelességtudatból valamint gazdasági megfontolásokból folyamatosan ellátta és ellátja a Vestale kazánokkal kapcsolatos szakszerviz szolgáltatást. Egy kis történeti visszatekintés azokról a folyamatokról amelyek a Vestale modulkazánok országosan is legfontosabb, kiemelt szervizévé tették a Fégtherm-et.

Az 1960-as években a gazdaságirányítás által megfogalmazott gázprogram alapjain egyre nagyobb igény mutatkozott az ipari és a lakossági gázfogyasztás megfelelő kiszolgálására, ami egyaránt adott feladatot a gázkészülékgyártás, valamint a márkaszerviz szolgáltatás területén is. Az 1970-es évekre lépéshátrányba került a hazai készülékgyártás, amivel az addigra megnövekedett igényekhez képest alacsony szinten tartott kutatás-fejlesztési tevékenység okolható.

Ezért a FÉG-nél (ekkor már természetesen Fegyver és Gázkészülékgyár) a saját fejlesztéseket kisegítendő licencek és know-how-k vásárlását kezdeményezték. A cél a tervszámoknak való megfelelés elsősorban az ún. átfolyó rendszerű vízmelegítők, a konvektorok és cirkogejzírek, valamint a hőtárolós gázfűtési vízmelegítők és az ún. tetőtéri modulkazánok termékek területén. De előbb még 1973-ban, a központi irányítás szempontjából nézve portfóliótisztítási és üzemgazdaságossági okokból beolvadt a FÉG-be a Fővárosi Gázkészülékgyártó Vállalat, ezt követően a Lamparttal is megállapodás született, ami tovább központosította a termelést és fókuszálni engedte az erőforrásokat.

A FÉG-Junkers 1968-as megállapodással a FÉG megkezdte a Junkers licenc alapú CR típusú gáz kisautomatikák gyártását és ezek felhasználását a Fég konvektor gyártás során. A FÉG-Chaffoteaux et Maury licencszerződés (1977) biztosította a jogokat a FÉG-Vestale gázüzemű modulkazánok gyártására. A FÉG-Spirec hőcserélők gyártási jogát pedig a Spirec céggel történt megállapodás biztosította.

Ahogy a gázkészülék és alkatrész gyártás növekedett úgy nőtt az igény a szerviz tevékenységre is. 1969-ben létrehozták a FÉG Vevőszolgálati Osztályát, ami a cirkogejzír kazánok elterjedésével egyesült az addig külön működő Kovektorjavító csoporttal. Így együtt – mint a Fégtherm Partner Pest-Buda Kft elődszervezetei – látták el a Grundfos és a Junkers cégekkel kötött szerződések alapján a licencelt termékek és az import készülékek hivatalos márkaszerviz szolgáltatását (Grundfos Márkaszerviz). Később kiterjedt a tevékenység a FÉG kazánokba és egyéb termékekbe beépített WILO szivattyúk javítására is.

FEG_Vestale_markaszerviz_Fegtherm
FÉG-Vestale Márkaszerviz a Fégthermtől

A Chaffoteaux-tól licencelt FÉG-Vestale Modulkazán kazántelepének fűtőteljesítménye 120 és 1220 kW között 40 kW-os lépcsőkkel volt változtatható és 120-240 liter/perc használati meleg vizet biztosított, így széles körben nyújtott megfelelő teljesítményt. A kazánmodulok: AF-105 fűtőmodul, MK használati meleg víz-termelő modul, ART szabályozómodul, ATCT-modul, AES szerelvények, APS illesztőmodul.

A bevezetéskori termékkínálatnak megfelelően a 96 kW teljesítményű legnagyobb egyedi kazánok és a legkisebb 210 kW-os modul kazántelep közötti teljesítményigényre kifejlesztett FÉG-Vestale rendszerű Mini-Vestale kazán rendszer által használt modulok: AF 70 fűtőmodul; MR vagy MRK egyzónás-, MR+R kétzónás szabályozó modulok; MMK, MMKK, MMK+R különféle konfigurációjú melegvízkészítő modulok; MTC, MMK+TC és MR+TC különféle konfigurációval rendelkező állandó hőmérsékletű modulok. Fontos még megemlíteni az MS kiszolgáló modult ami tartalmazta a következő szerelvényeket: elektromos vezérlő szekrény, tágulási tartályok, manométer, lefúvató szelep, töltő-ürítő szerelvények, stb.

A szolgáltatásaink keretében vállaljuk Magyarország egész területén a FÉG-Vestale komplett kazántelepek garanciális és garancián túli javítását, beüzemelését, teljeskörű karbantartását. Ezenkívül kazántelepek, hőközpontok tervezésével, üzemeltetésével kapcsolatos műszaki tanácsadást is nyújtunk. Megrendelésre elvégezzük a felügyeleti szerv által előírt tüzeléstechnikai, gazdaságossági méréseket és a szükséges műszaki-biztonsági felülvizsgálatokat.

 

A FÉG-Vestale kazánokkal kapcsolatos szervizigény bejelenthető közvetlenül a Fégtherm Partner Pest-Buda Kft FÉG-Vestale Márkaszervizénél: Budapest, XIII. Kassák Lajos utca 41. Telefon: +36-1-349-93-13 és +36-1-349-93-26, E-mail: fegtherm@upcmail.hu

Gázkészülékek forgalmazása, márka- és szakszervize. Fég gázkazánok Fég konvektorok Bosch fűtőkészülékek