Gáz Műszaki-Biztonsági Felülvizsálat

A fogyasztói gázkészülékek széleskörű elterjedtsége (energia biztosítása a fűtés, használati meleg víz vagy akár a főzés számára) rutinná alakította mindennapjainkban a használatukat, de a tudatos üzemeltetés, főként a lakossági fogyasztók részéről, sajnos még mindig hagy maga után kívánnivalókat. A biztonságos működtetés mindannyiunk érdeke, de amellett, hogy ezért saját jól felfogott érdekünkből is tennünk érdemes, a jogalkotó elő is ír számunkra alapvető kötelezettségeket. A nemzetgazdasági miniszter 19/2012. (VII.20.) NGM rendelete alapján 2012. szeptember 1. óta a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az ingatlantulajdonos köteles elvégeztetni. A felülvizsgálatot a Fégtherm Partner Pest-Buda kizárólag műszaki biztonsági felülvizsgálatra jogosító engedéllyel rendelkező arcképes igazolvánnyal azonosítható gázszerelője által végzi. A felülvizsgálatról jegyzőkönyv készül, melyet az Ön gázszolgáltatója felé leadunk, igazolva ezzel hogy Ön teljesítette ez irányú kötelezettségét.

A felülvizsgálat során a Fégtherm szakembere gondosan ellenőrzi a készüléke állapotát, a légbeejtő nyílásokon keresztül megvalósuló légcsere elégségességét, és azt hogy nem szökik-e el gáz a vezetékrendszerekből. A kötelező felülvizsgálati határidők – tekintettel a ellenőrizendő készülékek nagy számára – többször módosultak eddig, a most leginkább aktuális határidő a 2016. december 31 volt. Eddig kellett elvégeztetnie az ingatlan tulajdonosának az 1981. január 1-je és 1993. december 31-e között üzembe helyezett kazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatát. Ugyanez volt a határidő a 2015. december 31-ig kötelező felülvizsgálatok által feltárt hibák végső kijavítására. Idéntől pedig az 1994. január 1-je és 2003. december 31-e közötti időszakban üzembe helyezett gázkészülékek ellenőriztetése kerül sorra, amelyekre vonatkozó határidő 2017. december 31.; a 2004. január 1-je és a 2012. szeptember 1. közöttieknél pedig 2018. december 31 lesz. A 2012. szeptember 1-ét követően üzembe helyezett, illetve az első felülvizsgálaton már átesett készülékeket a gázóra következő kicserélésekor (jelenleg 10 évente) kell majd a továbbiakban megvizsgáltatni. Ehhez fontos lehet még tudni, hogy a gázszolgáltató által a gázmérő cseréjéről szóló értesítés tartalmazni is fogja a felhívást a gázkészülék felülvizsgálatának megrendelésére.

Röviden ahhoz, hogy Ön úgy érezhesse, mindent megtett a családja biztonsága érdekében a Fégtherm javaslata az, hogy először is rendelkezzen garanciával a kazánjához, azaz olyan szakszervizzel szereltessen, mint a Fégtherm, ami garanciát ad önnek a szakszerű üzembe helyezésre. Rendszeresen vizsgáltassa meg velünk készülékét, amelynek során feladatunk, hogy figyelmeztessük megrendelőnket, ha a kazánjának közvetlen környezetében éghető tárgyakat találunk, feladatunk a hőcserélő állapotának vizsgálata, szükség esetén az égő tisztítása. A hőátadó felületek ecsettel, porszívózással vagy vízsugaras- szükség estén vegyszeres átmosással történő tisztítása. Minden esetben kérhet füstgáz mérést, huzat ellenőrzést. Az ezt végző szakemberünk feladata, hogy teljes egészében felülvizsgálja a bekötést. Az ő dolga ellenőrizni létesítéskor kért kéményseprő szakvéleményt, a gáz és szükség esetén a használati melegvíz helyes bekötését, a teljes elektromos érintésvédelmet – azaz nagyjából a teljes kivitelezést. Ha a Fégtherm fűtésszerelője mindent rendben talál, akkor ő lesz az, aki a folyamat végén az általunk értékesített kazán garanciajegyét is véglegesíti.

A gázműszaki felülvizsgáló szakemberünk felülvizsgálati tevékenységét szorosan a rá vonatkozó iparági szabályok betartásával végzi, ezek közül talán a legfontosabb az ún. GMBSZ (ez egy iparági mozaikszó, ami többek között a földgáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések üzemeltetésével, üzembe helyezésével kapcsolatos előírásokat tartalmazó jogszabály mellékletet jelöl).

Ha a Ön Fégtherm Partner Pest-Budától veszi igénybe a gázfelülvizsgálatot, mi, mint a legrégebben folyamatosan működő szakszerviz az Ön és a környezete számára is megnyugtató módon és dokumentáltan ellenőrizzük gázkazánját és egyéb gázkészülékét, hogy az megfelelően van bekötve és fizikailag rögzítve; az ún. gáztömörsége rendben van; az Ön biztonsági berendezései rendben működnek; készülékéhez megfelelelő mennyiségű szabad levegő áramlik és ezzel egyidejűleg a füstgáz biztonságos módon elvezetésre került (nem áramlik vissza); elektromos érintésvédelmi szempontból kazánja, gázkészüléke biztonságos. Emellett tájékoztatjuk Önt készüléke, fűtési rendszere hatásfokáról és készülékcsere esetén költséghatékony megoldást is ajánlhatunk. Természetesen a műszaki-biztonsági felülvizsgálat során a hatóságnak elküldött jegyzőkönyvből egy példány Önnél is marad, így később is ellenőrizheti az általunk elvégzett munka időtállóságát.

A gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgálat megrendelése esetén a kiszállás időpontjának meghatározása érdekében az Ön által megadott elérhetőségen keresztül felvesszük Önnel a kapcsolatot. Ha szeretné igénybe venni szolgáltatásunkat keressen egy Önnek szimpatikus módot a kapcsolatfelvételre a fenti ELÉRHETŐSÉGEINK menüpont alatt, vagy akár küldjön üzenetet számunkra az alábbi üzenetküldő igénybevételével.

 

Gázkészülékek forgalmazása, márka- és szakszervize. Fég gázkazánok Fég konvektorok Bosch fűtőkészülékek